Adult

Resepi nasi dagang kelantan - Resepi Nasi Dagang Kelantan



Selain dihidang untuk mereka dalam perdagangan, sebetulnya nasi dagang pun boleh anda buat di rumah untuk acara majlis rasmi mahupun kenduri.


Nasi Dagang Style Kelantan yang Sedap dan Mudah Habuan Perut Yang Suka Mengidam Macam


Kak Jie Jie di kala ini di khabarkan tidak berapa sihat.







Jadi terpulanglah pada pilihan anda sama ada nak tumis atau tak nak..





Tapi takpe benda boleh beli dan makan, buat apa kecoh-kecoh lagi kan? Hamba Allah yang serba sederhana dalam semua perkara.



Oh ya, jangan lupa share dan like resepi ini ya.





Kemudian masak di atas api sekejap, letak garam dan gula.


Description: Resepi gulai nasi dagang versi Kelantan tidak menggunakan sebarang serbuk rempah seperti gulai nasi dagang Terengganu.

Sexy:
Funny:
Views: 1379 Date: 14.06.2022 Favorited: 142 favorites
Category: DEFAULT

User Comments 3

Post a comment

Hanya meratah daging bakar dan kerutuk itik serati yang juga tidak seperti kerutuk.
Nasi dagang adalah hidangan nasi tradisi dan makanan sarapan yang agak popular di negeri-negeri di Pantai Timur Semenanjung Malaysia, seperti Terengganu dan Kelantan serta Wilayah Pattani Selatan Thailand, Yala dan Narathiwat.

Hot Categories

    โธ-10-10}
  • DEFAULT
  • {/RANDCONTEXT}
    โธ-10-10}
  • DEFAULT
  • {/RANDCONTEXT}

Latest Comments

    +178reps
    Saya suka nasi dagang Terengganu yang nasinya sangat lembut berbanding dengan nasi dagang Kelantan. Nasi dagang Kelantan biasanya digandingkan dengan Gulai Ikan Tongkol, Gulai Udang, Gulai Kari Ayam dan Gulai Kerutuk Itik Serati. Lauk sampingan pula ialah Telur Rebus, Acar Timun dan Sambal Ikan. Mana mana pun boleh.
    By: EuAvisei|||https://www.facebook.com/euaviseeei/|||https://twitter.com/alomizuki|||https://www.youtube.com/watch?v=j2lJUKy0X_Q
    +249reps
    Nasi dagang turut terdapat di Kepulauan Riau, Indonesia. Nasi Dagang Kelantan. Kredit foto: Noorsolehah SueZulโ€Ž (Gambar bukan menggunakan resepi dibawah) Bahan-bahan: Beras nasi dagang (1 kg) - dibasuh dan direndam semalaman ; Santan cair (1 mangkuk) Santan pekat (1 mangkuk) - panaskan dengan garam dan gula, tapi jangan sehingga pecah minyak
    By: Derek_YEETER_|||https://www.facebook.com/CloudDefensive/posts/2917736848306422|||https://twitter.com/DerekYEETer|||https://www.instagram.com/luckyjackaubrey/
    +357reps
    Bahan-bahan: 1 kg beras nasi dagang kelantan (pilih yang warna cerah iaitu beras perang hampir sama banyak dengan beras putih) sebab kalau yang perang gelap tu nasinya lebih keras dan elok dicampur sedikit dengan beras pulut dengan sukatan 3 beras nasi dagang : 1 beras pulut. -basuh bersih dan rendam dengan halba 2-3 jam sebelum kukus.
    By: burakbaskurt|||https://www.facebook.com/burakbaskurt60|||https://twitter.com/burakbaskurt28|||https://www.reddit.com/user/burakbaskurt/
    +160reps
    Resepi : Kak Jie Jie. Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna. 1 kg beras lembut (beras nasi dagang dari Kelantan) Santan pekat (RM2.50) + air (sesuaikan dengan sukatan nasi-1 1/2 ruas jari) (MaDiHaA ukur guna jari macam kita masak nasi putih tetapi santannya dikurangkan 1 cm dari ukuran memasak nasi putih)
    By: Auraaaaa|||https://www.facebook.com/IamAura1|||https://twitter.com/cryssreyes|||https://www.youtube.com/watch?v=xrs6O-Fv0JA
    +63reps
    Cara Memasak Nasi Dagang Kelantan. 1. Untuk beras, rendam beras nasi dagang semalaman. 2. Kemudian kukus beras nasi dagang. 3. Mayang halba, bawang merah, bawang puti dan halia. 4. Kemudian masak di atas api sekejap, letak garam dan gula.
    By: DiniVI|||https://ru-ru.facebook.com/dinivi|||https://twitter.com/herecomedatdog|||https://www.youtube.com/watch?v=gfv2tO2rOms
live.tonton.com.my - 2022
DISCLAIMER: All models on www.xxxcrowlimg.com adult site are 18 years or older. live.tonton.com.my has a zero-tolerance policy against ILLEGAL pornography. All galleries and links are provided by 3rd parties. We have no control over the content of these pages. We take no responsibility for the content on any website which we link to, please use your own discretion while surfing the porn links.
Contact us | Privacy Policy | 18 USC 2257 | DMCA